Amikor megszolal a tuzjelzo - pentolt.hu

Csak semmi pánik!

Amikor életemben először hallottam megszólalni a tűzjelzőt nagyon megijedtem. Igazából fogalmam sincs, hogy miért, hiszen előre bejelentett tűzvédelmi gyakorlatot tartottak a cégnél, ahol akkoriban dolgoztam. Előtte nyilván ismertették velünk azt, hogy kinek milyen menekülési útvonalon kell elhagynia az épületet. De akkor is! Hiába voltam tökéletesen tisztában azzal, hogy ez csak gyakorlat, megmagyarázhatatlan módon mégiscsak megemelkedett az adrenalin szintem.
Mindezek ellenére sikerült a megtanult úton és módon elhagyni az épületet az egész kollektívának, egészen rövid idő alatt. Ezután az előre bejelentett gyakorlat után volt még egy teszt is, de annak az időpontját nem jelentették be előre. Csak annyit tudtunk, hogy majd valamikor lesz.

Második próba helyett

Teltek múltak a napok, talán már egy hét is eltelt az első gyakorlat óta, amikor ismételten megszólalt a tűzjelző. Mivel az első alkalommal nagyon jó időt futottunk, senki nem kapkodott különösképpen, hiszen egyszer már sikerrel teljesítettük a feladatot. Mondhatjuk, hogy szinte tejes nyugalommal sétáltunk kifelé, amikor a folyosón szomszéd irodában dolgozó kollégákba botlottunk. Szó szerint, mert ők fejvesztve menekültek kifelé az épületből.
Ez nem gyakorlat! – kiabálták, miközben futottak kifelé az irodaépület lépcsőházából. Akkor vettem észre, hogy valóban igaz lehet, amit mondtak, hiszen a folyosón a vészvilágítás kivételével sehol sem égett a lámpa, és a liftek is áramtalanítva voltak.

Életet menthet a tűzjelző

Amikor tudatosult bennem a helyzet komolysága, azonnal összeszorult a gyomrom, és figyelmeztetnem kellett magam, hogy ne essek pánikba. Nem lesz, nem lehet semmi baj, hiszen a tűzjelző működött, és ha mindent jól csinálunk, megússzuk ép bőrrel ezt a kalandot. A kolléganőmnek földbe gyökerezett a lába a stressztől, úgyhogy még őt is meg kellett győznöm arról, hogy induljunk tovább. Így utólag saját magam számára is meglepő a higgadtság, amit tanúsítottam.
Az épületből kiérve láttuk, hogy az irodaház mellett gomolyog hatalmas füst. Mint később kiderült, egy szemétgyűjtő konténer kapott lángra, és innen terjedt át a tűz a mi épületünkre is. A tűzjelző kifogástalan működésének hála, nem lett nagyobb baj az esetből, egyetlen az épületben dolgozó kolléga sem sérült meg, és az anyagi kár sem túl nagy, ahhoz képest, amilyen lehetett volna, ha nincs kiépítve tűzjelző rendszer. A tűzoltók gyorsan kiértek, és sikeresen megfékezték a lángokat. Azóta gyakran eszembe jut ez az eset, és nagyon hálás vagyok, hogy már ilyen fejlett technika is étezik.