A tűzjelző fontosságáról baráti körben?

Igen, bár nem gondoltam, hogy egyszer a barátaimmal egy ilyen egyébként száraz témáról fogok beszélgetni. De megtörtént.

– Zoli! Te otthon vagy ebben a tűzjelző témában. Ha rágyújtok valahol, ahol ilyen tűzjelző van felszerelve, akkor eláztatok mindent? – kérdezte nemrég az én Józsi barátom.

– Menj már! Ilyen biztos csak a filmekben van, hogy véletlenül se gyújts rá sehol. Ez csak elrettentés! – vágta rá azonnal a társaságunkban ülő másik barátunk Csaba

– Az a helyzet srácok, hogy egy kicsit mindkettőtöknek igaza van. Régen, a kezdetekkor valóban előfordulhatott téves riasztás, amit akár a dohányfüst is kiválthatott, de ez ma már szinte elképzelhetetlen az intelligens tűzjelzők korában. Merthogy ma már ezek intelligens rendszerek.

– Hogy milyenek? Intelligensek? – kérdezte Józsi – Az meg mit jelent? Hogy lehet egy tűzjelző intelligens? Ez egy vicc!

– Nem Józsikám, ez nem vicc. Ez a valóság. Bizony, ma már így működik a világ. – válaszoltam.

– És el is tudod magyarázni, hogy mitől lesz ez a valami intelligens? – kérdezte Csaba.

– Persze, szívesen. Ezeket a rendszereket analóg címezhető tűzjelző rendszereknek nevezik. Ez a hivatalos nevük. Az intelligens elnevezés az azért nem igazán pontos, mert a tartalmuk szinte évről évre változik, fejlődik, így mindig a legfejlettebb technológiát nevezzük intelligensnek.
A most használt intelligensnek nevezett tűzjelző berendezések elnevezése azért címzett és analóg, mert a rendszer címzett, ami azt jelenti, hogy minden érzékelőről érkező jelzés beazonosítható, vagyis címezhető. Azért analóg, mert folyamatos jeleket mérnek, és már nem csupán az igen-nem állapotot ismerik fel. A hő és füstérzékelőket a legtöbb esetben mikroprocesszor vezérli, és így a tüzek vizsgálata során a leggyakrabban tapasztalt jellemzők alapján kialakított algoritmus szerint értékeli a paramétereket.

És ezeket a jeleket mi dolgozza fel?

– Vagy inkább azt kérdezném, hogy mindent az a kis érzékelő kütyü képes feldolgozni? – tette fel a kérdést Csaba

– Nem Csaba természetesen nem minden információt az dolgoz fel. Egy része persze az intelligens tűzérzékelőben történik, a másik része viszont az intelligens központban. Az érzékelő és a központ között létezik egy interaktív kommunikáció. Ezt sikerült odáig fejleszteni, hogy a riasztási határértékek automatikusan változnak a környezeti hatásokat figyelembe véve. Na ezért nincs például téves riasztás a dohányfüst miatt.