A tűzjelző nélkülözhetetlen az iskolákban

Tűzjelző kellene minden iskolába

 

Ki ne látott volna már ajtóba kiragasztott matricát: „tűz esetén értesítendő…”. Mindig foglalkoztatott, hogy mit tenne az iskolaigazgató, ha az éjjel közepén ő kapna először hívást és nem a tűzoltók. Egyáltalán miért kell megvárni, hogy olyan mértékű tűz keletkezzen, amit az utcáról is látni?
A tűzjelző azonnal jelez, amint érzékelhető füstöt vagy hőt észlel, így lehetőség van azonnali kiürítésre és tűzoltásra. Természetesen a legfontosabb szempont az épületben tartózkodók életének megmentése, egészségének megóvása, ezek az eszközök segítenek a korai evakuációban. Egy iskolában általában évente egyszer, vagy kétszer tartanak próbariadót, ami alatt a gyerekek valljuk be a legtöbb esetben se oda nem figyelnek, se az útvonalat nem jegyzik meg. Úgy gondolom, hogy a tűzjelző telepítése csak egy minimum kellene, hogy legyen, az épségük érdekében sűrűbben és más szempontok szerint kellene gyakorolniuk az épület elhagyását. Akár úgy, hogy közben menteniük is kell az egyik társukat, vagy játszanak el olyan szituációkat, amikor a tanár valamiért nem tud segíteni nekik, mert például elájult. Ha a gyerekek felkészültek, a tűzoltóknak is sokkal könnyebb dolguk lesz. A tűzjelzők lehetővé teszik a tűzriadó és az evakuációs eljárások gyakorlását, felkészítve ezzel a diákokat és a dolgozókat a vészhelyzetekre.

Nem minden biztosító fizet

 

A tűzjelző abban is segíthet a tűzoltóknak, hogy meghatározzák a tűz pontos helyét, ez a hatékony oltás kulcsa lehet. A korai és célzott, tehát egyből a tűzoltóságra érkező jelzés és a gyors beavatkozás révén minimalizálhatóak a tűz okozta anyagi károk. A tűzjelző segíthet megőrizni az épületben lévő értékeket, dokumentumokat és berendezéseket. Tudjuk, hogy manapság milyen szűkös anyagi forrásokra támaszkodhat egy iskola, abban sem vagyok biztos, hogy megfelelő biztosításokkal rendelkezne egy-egy kisebb intézmény. Ráadásul több biztosító is csak akkor köt szerződést, ha az épületben van tűzjelző.

A tűzjelzők azon túl, hogy működésükkel biztonságot garantálna, ahhoz is hozzájárulnak, hogy kialakuljon bizonyos tűzvédelmi kultúra az iskolában, hiszen felhívja a figyelmet a tűzbiztonságra és annak fontosságára.