A tuzjelzo rendszerek evolucioja - pentolt.hu

A tűz, ami biztonságot ad, de veszélyeztet is

A tűz megismerése, megszelídítése, és előnyeinek kiaknázása nagy mértékben befolyásolta az emberiség történelmének alakulását. A tűz nem csak az ételek elkészítésének módját változtatta meg, melegítette, és meg is védte az embert a vadállatoktól. A tűz évezredek óta segíti, de egyben veszélyezteti is az emberi életet. Veszélyeit természetesen előbb megismerte az emberiség, mint a hasznát, így aztán mindig is kiemelten fontos volt, hogy sose veszítsük el az uralmunkat felette. Ahogy minden, úgy a tűzjelző rendszerek is egyre modernebbé váltak az idők során. Ebből a cikkből a tűzjelző rendszerek evolúcióját ismerhetjük meg.

Együttműködés, a biztonság érdekében

Amióta az emberiség letelepedett életmódot folytat, és szorosan egymás mellett él, azóta jöttünk rá arra is, hogy a tűz elterjedése nagyon veszélyes lehet. Ezért aztán már nagyon korán megkezdődött az együttműködés annak érdekében, hogy a véletlenszerűen keletkezett tüzek minél előbb észlelve legyenek.
Az ókorban és a középkorban elsősorban megfigyelő személyek látták el a tűzvédelmi feladatokat. Az ő dolguk volt jelezni (tűzlármát csapni), ha valahol tűz ütött ki. Később aztán az építkezési szabályok bevezetésével már a megelőzés is hangsúlyosabb lett. Az első tűzjelző rendszerek megjelenése a 17. századra tehető, amikor mechanikus tűzérzékelőket telepítettek. Ezek az első tűzjelző rendszerek olvadó fémből készült eszközök vagy éghető kötél voltak.

Még nagyobb biztonságban az elektronikus tűzjelző rendszerek elterjedése óta

Nagyobb lakott területeket, vagy akár egész városokat is elpusztító tűzvészek még a 20. században is megestek. Az elektromosság szélesebb körű elterjedéséig ugyanis, a tűzjelzés hatékonysága elsősorban a tűzfigyelést végző emberek számán és éberségén múlott. Az elektromos, majd később az elektronikus tűzjelző eszközök, különösen a füstérzékelők elterjedésének köszönhetjük azt, hogy sikerült nagymértékben csökkenteni az emberéleteket követelő, és óriási vagyoni károkat okozó tüzeket.
A mai tűzjelző berendezések már jóval túlmutatnak a kezdetleges megoldásokon, hiszen ma már automata érzékelők, emberi közreműködés nélkül továbbítanak riasztást a központ felé, vagy egyenesen a tűzoltósághoz. Sőt, ezek az érzékelők már címzetten működnek, tehát a beérkező jelzés tartalmazza a tűz helyére vonatkozó információt is. A Pentolt Kft. a legmodernebb számítógép által vezérelt tűzjelző rendszerek kiépítésével áll akár az Ön rendelkezésére is. Keressen minket, és tudja biztonságban az értékeit!