Váratlan és ijesztő lehet

Amikor megszólal a tűzjelző, a mindennapok monoton, esetenként unalmas csendes szürkeségét, egy pillanat alatt hasítja darabokra a fülsiketítő zaj. Az addigi csendet széttöri az éles sípolás, mely egy szempillantás alatt mindenki figyelmének a középpontjába kerül, aki a közelben tartózkodik. Lehetetlen nem észrevenni, ilyenkor nincs más választásunk, mint azonnal reagálni a szituációra. Ez a hang a veszély minden mással összetéveszthetetlen jele, amely a sürgős cselekvésre hív.
A tűzjelző megbízhatóan, és pontosan jelzi a ránk leselkedő veszélyt, kiragad minket abból, amivel addig foglalkoztunk, hatására kénytelenek vagyunk azonnal szembenézni a potenciális veszéllyel. Akár akarunk, akár nem, ebben a pillanatban már fent is vagyunk az érzelmeink hullámvasútján, ahol az ijedtség és bizonytalanság helyett, sokkal jobb, ha a higgadtság és a fegyelmezettség az útitársunk.

Amikor nálunk megszólalt a tűzjelző

Nemrégiben a munkahelyemen éltem át, milyen is az, amikor megszólal a tűzjelző. Így visszagondolva, az első reakcióim ösztönösek voltak. A szívem hevesebben kezdett verni, a lélegzetem felgyorsult, az ijedtség és a döbbenet lett úrrá rajtam néhány másodpercre. Már majdnem pánikba estem, amikor figyelmeztettem magam, hogy ez most nem vezet sehová, szóval igyekeztem inkább megnyugodni, amennyire ez lehetséges egy ilyen helyzetben. Eszembe jutott, amit a tűzvédelmi oktatáson hallottam: a tűzjelző elsődleges feladata nem az, hogy félelmet keltsen, hanem az, hogy figyelmeztessen és segítsen megelőzni a súlyosabb következményeket. A tűzjelző a biztonságunkat szolgálja.
Az ösztönös ijedtség ilyenkor azt hiszem, természetes reakció, ám fontos megőrizni a hidegvérünket. Ahelyett, hogy pánikba esnénk, meg kell értenünk, hogy a tűzjelző riasztása lehetővé teszi számunkra a veszélyes hely a szervezett kiürítését. Így tehát segíthet abban, hogy a veszélyhelyzetek ne okozzanak sérüléseket vagy akár tragédiákat.

Nélkülözhetetlen életmentő technológia

A kollégáimmal együtt tehát, csak a legszükségesebb dolgokat magunkhoz véve, a lehető legrövidebb időn belül elhagytuk az épületet. Ahogy azt ilyenkor kell, a liftek helyett a lépcsőket használtuk. Mire leértünk az utcára, addigra az épület előtt már ott volt a tűzoltóautó, a lánglovagok pedig már nekiláttak felmérni a terepet, és előkészülni az oltáshoz.
A tűzjelzőnek köszönhetően tehát a tűzoltóság gyorsan és hatékonyan reagálhatott a tűzesetre. Mondhatjuk, hogy ennek a remek technológiának az érdeme, hogy ez esetben is sikerült minimalizálni a károkat, személyi sérülés pedig egyáltalán nem történt. A tűzjelző rendszernek hála, sikerült elkerülnünk, hogy nagy katasztrófa történjen.