Átadtuk a Szegedi ELI-ALPS Lézerkutató központ tűzjelző és biztonsági rendszereit

Az ELI (Extrém Fényimpulzus Forrás) lézeres kutatóközpont nemzetközi együttműködés keretében három kelet-európai országban jött létre, de közös vezetés és kutatási stratégia mentén üzemel majd.

A Szegeden megépült ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése az, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját – különös tekintettel a koherens extrém-ultraibolya (XUV) és röntgensugárzásra, valamint az attoszekundumos impulzusokra – tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése. A tulajdonosi kört a Magyar Állam és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a Szegedi Tudományegyetem alkotja. Az ELI-ALPS ünnepélyes alapkőletételére 2014. február 6-án került sor Szegeden. (https://www.u-szeged.hu/eli-alps )

A Pentolt Kft. a létesítmény integrált, egységesen Siemens gyártmányú tűzjelző, behatolásjelző, beléptető, és CCTV rendszereinek, továbbá IT hálózatának kiviteli tervezését, a berendezések szállítását, kivitelezését és beüzemelését végezte a Strabag MML és a Swietelsky Építő Kft alvállalkozójaként.