Tűzjelző rendszer - pentolt.hu

Ha már pusztít a tűz…

Földbegyökerezett lábbal állok a raktárépületünk előtt. Hideg van, de nem fázik senki közülünk. Ég a raktár, a szemünk előtt semmisül meg minden. Természetesen mindig is tudtam, hogy tűzjelzőre szükség van, de emellett mindig is úgy éreztem, hogy kidobott pénz, amikor ezek beépítése és karbantartása költünk. A Pentolt szakemberei is sokszor elmondták, hogy addig jó, amíg ezek a tűzjelző berendezések csendesek, de amikor esetleg szükség van rájuk, akkor nemcsak értéket, de életet is menthetnek. Amíg nem történik baj, addig hajlamos az ember azt hinni, hogy velünk nem történhet semmi nagy baj. Akkor meg csak pénzkidobás az éveken keresztük csendes és „haszontalan” tűzjelző a raktárainkban. Ma már tudom, hogy túl nagy a lehetséges kockázat ahhoz, hogy megérje tizenkilencre lapot húzni. Pedig ezt tettem. Nem gondoljanak nagy dologra. Nem évekig húztam a tűzjelzők karbantartását, csak azt gondoltam, hogy az aktuális karbantartási munkáknál sokkal fontosabb feladataink állnak sorba és azon a pár hónapon semmi nem fog múlni. Hát tévedtem.

Egy modern tűzjelző előnyei

Persze milyen az emberi agy. Ha valamit nem akarunk megtenni, a világot alakítjuk olyanná a szemünkben, hogy a céljainkat szolgálja. Pár napja nevetve beszélgettünk arról, hogy ha rendesen működne a tűzjelző, rá se gyújthatnánk az épületen belül, mert rögtön jelezne. Pedig a szakemberek majdnem egy évvel előtte mesélték el, hogy a mai modern tűzjelző berendezések már könnyedén különbséget tesznek a füstök típusai között. Nem arra gondoltunk, hogy a megfelelően megtervezett tűzjelzővel még ezeknek a fals riasztásoknak a nagy részét is ki tudnánk zárni. Pedig már önmagában a gondolat is kétségbeejtő, hogy azon agyaltunk, hogy rágyújtanánk egy raktár belsejében.
Nem sokkal a tragédia előtt voltunk egy előadáson, ami arról szólt, hogy egy korszerű tűzjelző rendszer nagyon hasznos, hiszen megfelelően beállított érzékenységgel időben jelzi az esetleges nagy tűz előjeleit, de önmagában kevés. Teljes oltásvezérlő és oltórendszer kell mellé. Ekkor már megszólalt bennem a vészcsengő. Amint befejeződött az meeting, azonnal megrendeltem a karbantartási és fejlesztési munkákat. Kár, hogy nem volt már idő a kivitelezésére, hiszen ma leégett minden. Tragédia, amiről csakis én tehetek…

(Kitalált történet)