Erteket is menthet a tuzjelzo rendszer - pentolt.hu

Kellett volna tűzjelző rendszer

Esztétikai okokból a székesegyháznak nem volt tűzfala és tűzoltó berendezéseket sem szereltek fel. A tűzjelző rendszer működtetése olyan helyeken, ahol muzeális értékeket is kell védeni, elengedhetetlen.
Minden évben értékes pályaműveket mutatnak be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Tudományos Diákköri Konferenciáján. Tavaly, egy fiatal hallgató, Holczer Kristóf Gyula dolgozatát „A katedrális templom épületekben keletkezett tűzeseteknél a tűzoltói beavatkozások, technikák vizsgálata és a muzeális értékek mentése – Célkeresztben a notre-dame-i tűzzel” címmel írta.
A párizsi tűzvészben megsemmisült az egyik torony, károk keletkeztek a boltozatban és az óratoronyban is. Okai még ma is tisztázatlanok, az eddigi vizsgálatok szerint cigaretta, vagy elektromos rövidzárlat okozhatta a tüzet. Ha a tűzjelző rendszer riasztott is, az kevés volt a katasztrófa megfékezéséhez.

Az égést lassítani kell

Egy tűzjelző rendszer megléte alapvető szükséglet, de vajon elegendő-e egy több száz éves épület védelméhez? Holczer Kristóf Gyula mielőtt megírta a dolgozatát, hosszas kísérleteket végzett tölgyfa hasábokkal. Különböző égéskésleltető anyagokkal kente be őket. Arra volt kíváncsi, hogy a tűzjelző rendszer riasztása után milyen anyagokkal lehet késleltetni az égést, tompítani a károkat, vizsgálta az elszenesedett hasábok keresztmetszet-csökkenését is. Kitért arra is, mekkora nehézségekkel néznek szembe a tűzoltók, amikor ilyen magasban kell dolgozniuk és mekkora tragédiát okozhatnak a magasból lezuhanó harangok, ha épp oltás közben ég el a tartószerkezet. Párizsban esztétikai okokból nem szereltek fel tűzjelző rendszert, ezt a katedrális ikonikus tornya bánja.
A megelőző intézkedések nagyon fontosak. Egy minden eshetőségre felkészült tűzjelző rendszer az életmentésen túl értékeket is menthet. Hazánk tele van olyan történelmi jelentőségű épületekkel, épített emlékekkel, amikre nagyon kell vigyáznunk. Az elektromos berendezések megjelenése ezeken a helyeken fokozza a tűzesetek kockázatát, tűzjelző rendszer nélkül felelőtlenség hagyni ezeket. A megfelelő rendszeren túl fontos a felületek kezelése égéskésleltető anyaggal, sőt, a fiatal tűzoltó dolgozatában a drónok bevetésére is felhívta a figyelmet, amivel a magasból pontosabb képet kaphatnak az oltásban résztvevők a tűzről.