A gázzal oltó rendszerek változatai

A gázzal oltó rendszer ma már széles körben elterjedt tűzvédelmi alternatíva. A hagyományos oltógázzal operáló tűzoltórendszerek az oxigénkiszorítás elve alapján – például CO2 vagy nitrogén alkalmazásával – működnek. A gázzal oltó rendszerek másik csoportja mesterséges, kémiailag aktív, katalitikus megoldásokat használnak és így lényegesen kisebb felhasznált mennyiséggel érik el a passzív oltógázok teljesítményét. Ezek működési elve az, hogy égési folyamatot vegyi úton gátolják meg azáltal, hogy az égési láncba beépülnek.

A Proinert gázzal oltó rendszer

Az Proinert gázzal oltó rendszer egy biztonságos inert alapú gázkeverék, ami nitrogén, argon és és széndioxid gáz keverékéből áll, amelyek színtelen és szagtalan, természetben is előforduló gázok, így sem ózonromboló sem a globális felmelegedést előidéző hatásuk nincs. Az oltási mechanizmus fizikai alapon működik, az úgynevezett oxigén-kiszorítás elvén. A hétköznapi 21%-os oxigéntartalomból az Proinert 15%-osnál ritkábbat hoz létre a gázkeverék befújásával, így mikor a feltétele már nem áll rendelkezésre, az égés megszűnik, de még elég oxigén marad az emberi légzés számára.

A tartályokban magas nyomáson tárolt oltógáz, a tűzjelző rendszer által adott riasztás jel hatására a vezérlőszelepen keresztül indítja az oltógáz kiáramlását a fúvókák felé. Amikor így az oxigéntartalom 12% körüli értékre csökken, a normális 1%-os CO2 tartalom 3%-ra emelkedik mely utóbbi hatására felgyorsul a lélegzésünk és az alacsonyabb oxigéntartalom ellenére is megkapjuk a megfelelő oxigénmennyiséget. Így, ha valamilyen okból nem tudjuk azonnal elhagyni a helyiséget, akkor se károsodik azonnal az egészségünk, de szervezetünk a felgyorsult légzésen keresztül jelzi, hogy figyeljünk oda a körülményekre.

És a NovecTM gázzal oltó rendszer

A NovecTM 1230, egy színtelen, szagtalan folyadék, amely szén, fluor és oxigén segítségével oltja el az esetlegesen létrejövő tüzet. Az oltás folyamata a hőelvonáson alapul, így lehűléskor a területen már nem biztosítottak az égés feltételei. Ebben az esetben nem romlanak az látási viszonyok. Mivel ez a technika nem az oxigén kiszorításán alapul, nem áll fenn a fulladás veszélye se, ezért a NovecTM emberi jelenlét mellett is alkalmazható.

Mindkét gázzal oltó rendszer ideális például szerverterek, telekommunikációs terek, archívumok, könyvtárak, gázturbinák, vezérlőtermek, akkuhelyiségek, laboratóriumok, műtők, művészeti galériák védelmére.