Tűzjelző-pentolt.hu

Miért kiemelt jelentőségű a tűzjelző szerepe?

A tűzjelző egy olyan jelátalakító és továbbító eszköz, amely a tűz valamelyik jellemzője érzékelésekor előállít egy feldolgozható és továbbítható jelet. A legfontosabb feladata az előrejelzés, és tulajdonképpen ezért van kiemelt jelentőségű szerepe. A pontos előrejelzés adott esetben emberéleteket ment.
A tűzjelző által érzékelt és továbbított jelek, vagyis a tűz jellemzői az alábbiak lehetnek:

  • a füst,
  • a szénmonoxid gáz
  • a hőmérséklet gyors emelkedése,
  • a hősugárzás,
  • illetve a nyílt láng

A tűzjelző célja, hogy a tüzet már a kezdeti fázisban érzékelje, és így az észlelési és a riasztási időt a lehető legrövidebbre csökkentse annak érdekében, hogy a beavatkozás a lehető legrövidebb időn belül elkezdődjön.
A legfontosabb elvárás egy tűzjelző esetében a megbízhatóság. Ez nem szorul magyarázatra. A másik fontos elvárás a beazonosíthatóság. Ezzel lehet pontosan bahatárolni a tűz helyét, és lehet elkerülni a téves jelzéseket.

Ma már szinte nincs olyan cég, akinek ne lenne szüksége a tűzjelző nyújtotta biztonságra.

Valóban igaz az állítás, hiszen napjainkban erre már minden cégnek szüksége van. Ennek egyrészt gazdasági okai vannak, azonban ennél van egy fontosabb tényező is, ez pedig az emberi élet védelme. Nyilván ez a prioritás, hiszen nincs az a gazdasági érdek, amely megelőzné az emberi élet védelmének fontosságát.
A tűzjelző berendezés megadja mindenki számára azt az a biztonságot, hogy lehetőség legyen megóvni egyrészt saját testi épségünket, illetve a cég munkatársainak életét.

Kell-e attól tartani, hogy a tűzjelző miatt elázik az egész épület?

Az a jó hírünk van, hogy az már a múlté. Biztosan sokan találkoztak már akár az életben, akár csak egy filmben látott jelenetben olyannal, hogy egy füstérzékelő például egy szállodai szobában beindította a plafonra szerelt oltó berendezést, mert a kedves vendég rágyújtott egy cigarettára, és mindent elárasztott a víz.
Nos az a helyzet, hogy a mai modern rendszerek már nem így működnek, és már elképzelhetetlen, hogy ez előforduljon. A ma használatos tűzjelző már képes különbséget tenni a füst különböző típusai között.