A tűzjelző hiánya egy irodaházban, egy üzletházban, vagy akár egy szállodában – és még folytathatnánk a sort – már szinte elképzelhetetlen. Mindenkinek szüksége van rá, hiszen kiemelten fontos része a gazdasági mindennapoknak a vagyonvédelem, és ami ennél is fontosabb, az emberi élet védelme.

Ez a rendszer biztosítja valamennyi gazdasági szereplő számára azt a biztonságot, lehetőséget, hogy megóvja az értékeit, megvédje önmagát és munkatársainkat, a bérlőit, az ügyfeleit, vendégeit egy esetleges tűz miatt bekövetkező tragédiától.
Napjainkban már mindenki tisztában van azzal, sőt természetes mindenki számára, hogy egy nem várt tűzeset kockázata túl nagy ahhoz, hogy érdemes legyen hazárdírozni. Evidens, hogy nagyobb árat fog fizetni, ha ezt megkockáztatja.

Mit gondolnak sokan, és miben tévednek? Mit mutatnak a tények?

A legfontosabb elvárás egy tűzjelző esetében, hogy a rendszer idejében jelezzen, és zárja ki a téves riasztásokat, hiszen senki nem szeretné megélni azt, hogy a téves riasztás miatt lezúduló víz mindent eláztasson, tönkre tegyen.
Sokaknál még mindig megvan az a téves elképzelés, amit egyébként a különböző katasztrófa filmekben a mai napig látni, hogy egy mellékhelyiségben meggyújtott cigaretta miatt az egész épületet elönti a víz. A helyzet az, hogy valóban előfordultak korábban, a tűzjelző berendezések kezdeti korszakában, egy ilyen eset napjainkban már elképzelhetetlen, hiszen a modern tűzjelző esetében egy ilyen hiba nem megengedett.
Az a helyzet, hogy a korszerű tűzjelző típusok füstérzékelője már képes különbséget tenni a füst típusai között, így a téves riasztás teljes mértékben kizárható. Természetesen ehhez megfelelően megtervezett tűzjelző és oltásvezérlő berendezésre van szükség.

A megfelelő tűzjelző megoldást jelent mindenre?

Az igenis nagyon fontos elvárás, hogy a megfelelő helyen elhelyezett tűzjelző idejében tudassa velünk a veszélyt. Azonban ez még önmagában nem elegendő a teljes biztonsághoz. Ahhoz megfelelő oltásvezérlő rendszer is szükséges, és mindenképpen fontos a megfelelő oltó közeg alkalmazása a veszély elhárításához.