Tuzjelzo rendszerek az ember szolgalataban - pentolt.hu

Életeket mentenek a tűzjelző rendszerek

Amióta az ember megszelídítette a tüzet, az sokszor szembefordult vele. Tűzjelző rendszerek nélkül egy lakóház kigyulladása magával vitte az egész falu pusztulását. A tűz nem szelídült az évezredek során, az ember viszont óvatosabb lett. Míg néhány évvel ezelőtt még dohányfüsttől voltak sárgák egyes irodaházak ablakai, ma már minden zárt térben tilos a dohányzás, vagy a nyílt láng használata. Balesetek, emberi mulasztások azonban így is előfordulnak, ezért a vállalatoknak, intézményeknek gondoskodniuk kell a tűzjelző rendszerekről. Az emberi élet mentése mellett fontos az értékek védelme is. A megfelelő tűzjelző rendszerekkel csírájában fojthatjuk el a katasztrófát.

A füst legalább annyira veszélyes

A veszélyes anyagokkal dolgozó üzemekben különösen nagy a kockázata egy tűzesetnek. A tűzjelző rendszerek azért vannak, hogy a füst megjelenését azonnal jelezzék, hogy mihamarabb el tudják kezdeni az oltást. Tudjuk, hogy akár egyetlen szál cigaretta füstje képes beindítani a tűzjelző rendszereket, de mi történik ezután? Minden épületnek rendelkeznie kell tervvel egy esetleges tűzesethez. A dolgozóknak, diákoknak, betegeknek nem kell ismernie a tűzjelző berendezések pontos működését, de legfőképp az alkalmazottaknak tisztában kell lenniük a menekülési útvonallal, a gyülekezési hellyel és a teendőkkel tűz esetén.
A tűzjelző rendszerek az egész épületet és a benne tartózkodókat védi, riasztja a katasztrófavédelmet és lokalizálja. A több egységből álló épületek között megakadályozza a tűz terjedését, áramtalanít, elszívja a füstöt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb kárral járjon a tűzeset.
Ha visszatekintünk épített múltunkra, magunk is láthatjuk, hogy a tűzfalak megjelenése és elterjedése mennyire jól ábrázolta a valós félelmet a tűztől. Ma már ritkán fordulhat elő, hogy házról-házra terjedjen a tűz egy utcában, a tűzoltók perceken belül megérkeznek bárhová. Épp ezért, az éberségünk is lanyhult, a tűztől való félelem nem olyan erő bennünk, mint mondjuk 30-40 éve, amikor még másról sem szólt a karácsonyi híradás, mint a rengeteg gyertya okozta lakástűzről. A tűz nem lett szelídebb, nekünk is ébernek kell maradnunk.