Tűzjelző rendszerek

A tűz megelőzésének legegyszerűbb, leggazdaságosabb és legmegbízhatóbb módja a megfelelő tűzjelző rendszer létesítése. A mai modern füstérzékelők már néhány gramm anyag elégését képesek jelezni.

A modern tűzjelző rendszerek képesek már a tűz kezdeti stádiumában jelezni, értékes időt adva az üzemeltető személyzetnek arra, hogy megfelelően tájékozódjon. A kezdeti tüzek eloltása rendszerint minimális beavatkozást igényel, egy üveg víz, homok, egy takaró, kézi oltókészülék, stb., és a veszély már el is van hárítva.

A korszerű füstérzékelők képesek különbséget tenni az üzemszerűen előforduló füst és a tűz által keltett füst között, így szinte kizárható a téves riasztás.

A beépített vízzel oltó berendezés beindulásához ezzel szemben néhány kilogramm anyagnak kell elégnie, tehát az első sprinkler fej elindulásakor már komoly tűzről beszélünk. A tűzeseti statisztikák azt mutatják, hogy a tűz oltásakor az épületet elárasztó víz gyakran nagyobb kárt okoz, mint maga a tűz. A sprinkler tehát nem helyettesíti a korai tűzjelzést. Feladata, hogy amennyiben a tüzet nem sikerült idejében észlelni, vagy a személyzet nem tudta már a kialakuláskor időben elfojtani, a tűzoltóság megérkezéséig lassítsa a tűz terjedését, hűtse a a szerkezetet, és lehetővé tegye a menekülést.

Egy gazdasági társaság legféltettebb értékeit azok az adatok képezik, melyek a mindennapi tevékenységéhez elengedhetetlenül szükségesek. Ilyenek a pénzügyi adatok, készletnyilvántartás, ügyfél adatok, folyó munkák, technológiai eljárások, receptúrák, stb. Ezeket jellemzően számítástechnikai eszközökön tárolják, melyek esetleges elvesztése vagy kiesése komoly üzleti hátrányt okoz. Az adattárolás és feldolgozás tipikusan szerver termekben történik, ahol a meghibásodás kockázatát duplikált megoldásokkal lehet csökkenteni. Azonban a tűzkockázatot nem elegendő egy korai jelzést biztosító érzékelővel felügyelni, hanem automatikus beépített gázzal oltó rendszerrel kell kordában tartani.

A megfelelő korai tűzérzékelés, az automatikus oltás és megfelelő oltó közeg alkalmazása elengedhetetlen feltételei az adatai biztonságának.

Olyan oltó közeg mellett döntsön, amely garantáltan nem károsítja a berendezéseket, nem veszélyezteti munkatársai egészségét és az oltás után nyomtalanul, könnyedén eltávolítható!

A nagy érzékenységű oltásvezérlő rendszerek és az automatikus oltó rendszerek tervezése, megvalósítása komoly szakmai tudást, tapasztalatot követel.

Cégünk az alábbi márkák hivatalos magyar forgalmazója. Bővebb információért kérjük klikkeljen a márkanevekre.

Tűzjelző rendszerek

This post is also available in: angol