Fireless

A tűzjelző rendszerek többsége kábelhálózatra épül, azonban előfordulnak kivételes esetek, ahol a kábelezés túlzottan költséges vagy kivitelezhetetlen. Ezek lehetnek műemlék-, kastély-, üzemelő szállodaépületek. Az ideiglenesen telepített rendszerek utazó kiállítások esetén is a körülményesen vagy költségesen kábelezhető rendszerekhez tartoznak. Ezen esetekben sokkal célszerűbb a rádiós eszközök telepítése.

Sok esetben olyan épületben kell utólag tűzjelző rendszert telepíteni, ahol a vezetékezés esztétikailag nem elfogadható, vagy a helyi körülmények a kábelezést túlzottan költségessé, sőt akár lehetetlenné teszik. Egy működő szálloda esetében például az ezzel járó forgalomkiesés nem megengedhető. Műemlék épületeknél sokszor a vésés és visszajavítás elkerülése miatt előnyös rádiós tűzjelző rendszer alkalmazása.  Ideiglenesen épületek, időszakos rendezvények (pl. nagy értékű utazó kiállítások, vásárok) esetében is körülményes és költséges a tűzjelző rendszer vezetékezésének kiépítése.

Bővebb információ a termékekről: fireless.hu

Ezekben az esetekben kézenfekvő megoldásként adódik a vezeték nélkül működő, más szóval rádiós tűzjelző rendszer alkalmazása

A tűzvédelmi szakemberek természetesen tisztában vannak azzal, hogy a tűzjelző berendezésnek szigorú szabványoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy a tűzvédelmi szakhatóság engedélyezze a létesítését, ami elkerülhetetlen feltétele a létesítmény használatbavételének. A rádiós tűzjelző eszközöknek ráadásul nem csak az adott tűzjelző készülékre vonatkozó szabványnak kell megfelelnie, hanem a már néhány éve érvényes EN54-25 szabványnak is, amely kifejezetten a rádiós tűzjelző eszközökre vonatkozik!

Igen ám, de ha körülnézünk a vezeték nélküli tűzjelző rendszerek piacán, azzal a ténnyel kell szembesülnünk, hogy jelentős részük nem rendelkezik megfelelőségi tanúsítvánnyal. A nagynevű gyártóknak természetesen vannak tanúsított tűzjelző készülékei, de rendkívül magas áron, ráadásul sok esetben nem áll rendelkezésre minden rendszerelem rádiós kivitelben.

Nézzük meg, milyen is a piaci helyzet az EN 54-25 szabvány bevezetése után

Természetesen a rádiós megoldások évtizedek óta elérhetőek a gyártók kínálatában, de közelről megvizsgálva a helyzetet, olyan zagyva a kép, mint eső után a rock fesztivál.

A rádiós eszközök nagy része továbbra sem rendelkezik tanúsítással, így tűzjelzőként nem is alkalmazható. Van olyan gyártó, aki csak érzékelőt gyárt, és van, akinek még rádiós szirénája is van.
Szabvány életbelépése előtt a rendszerek maximális mérete, az akkumulátor várható élettartama, az adóteljesítmény, a használt frekvenciasáv és még számos fontos működési paraméter széles határok között változhatott, és ennek megfelelően a tanúsítás nélküli gyártmányoknál rendkívül eltérő a rendszerek hatótávolsága, más elektromos berendezésekre gyakorolt zavaró hatása, zavarérzékenysége, a kommunikáció megbízhatósága, az akkumulátorok élettartama, stb.

A néhány évvel ezelőtt életbelépett EN54-25-ös szabvány egyebek között előírja az SRD sáv 868MHz használatát, amely egy bejelentési kötelezettség nélkül, szabadon használható, rövid hatótávolságú frekvenciasáv. A szabvány megköveteli továbbá a minimum három éves elem élettartamot, a maximális adó teljesítményt, a maximális csatorna kitöltési százalékot, és még rengeteg más, a megbízhatóság szempontjából fontos műszaki paramétert.

A szabvány életbelépése óta néhány gyártó csendesen visszavonta a rádiós termékeit a piacról, mások újabb fejlesztésbe invesztálva módosították a terméküket a megfeleltetés érdekében.

Mi a helyzet a Fireless® rendszerrel?

A Fireless® rendszer teljesíti az EN54-25 szabvány követelményeit, melyet a TÜV Rheinland tanúsított.

Ezen túlmenően a rendszer az alábbi főbb előnyökkel rendelkezik:

  • többféle alkalmazási mód (hagyományos rendszer kiegészítése, címzett rendszer kiegészítése, önálló alkalmazás)
  • egyszerű telepíthetőség: az eszközök ragasztva is szerelhetőek
  • nagy hatótávolság: a szabvány által maximált adóteljesítmény betartása mellett hagyományos téglaépületben tíz-tizenkét szint, és szintenként 40-60m, vasbeton épületben nyolc-tíz szint és szintenként 20-40m távolság fedhető le egyetlen transzponderrel.
  • teljes rádiós termék szortiment: füst- és hőérzékelők, kézi jelzésadók, vezérlő és bemeneti modulok, szirénák
  • rendkívül előnyös árfekvés

A Fireless® rendszer alkalmazási módjai:

1. Hagyományos tűzjelző rendszerhez illesztés

Hagyományos kialakítás esetén egy meglévő tetszőleges gyártmányú rendszerhez kerül illesztésre a vezeték nélküli megoldás, mintegy annak kiegészítéseként. Ebben a konfigurációban a transzponder hozza létre a kapcsolatot a vezetékes és rádiós eszközök között. A transzponder egy hagyományos zóna vonalra fűzhető, úgy, hogy nem korlátozza a további, hagyományos érzékelők működését. A transzponder képes erről a vonalról venni a működéséhez szükséges tápfeszültséget. Vezeték nélküli periféria riasztása esetén ezt a vonalat riasztási állapotba hozza, így kapja meg a tűzjelző központ a riasztási jelet. Ezen felül a transzponder csatlakozik a sziréna körre is. A sziréna kör aktiválódása esetén a transzponder aktiválja a rádiós szirénákat is. Ebben a megvalósításban a transzponder az egyszerű átjátszó szerepen kívül rögzíti az eseményeket is, így a szöveges kijelzőjéről címmel és időponttal azonosíthatóak az események.

2. Címzett rendszerhez illesztés

A rendszer címzetten üzemelő transzpondert tartalmaz, mely címzett kommunikációs protokollal két irányban kommunikál a rádiós eszközök és a tűzjelző központ felé.

Minden egyes rádiós eszköz állapotát külön elküldi a tűzjelző központnak, valamint a központból érkező parancsokat a rádiós vezérlőeszközökhöz juttatja.

A transzponder használható szöveges kijelzős-, és vaklapos változatban is. Mivel a címzett központ kijelzőjén minden rádiós eszköz eseménye, és állapota megjelenik, ezért a szöveges kijelzős transzponder változat alkalmazása nem szükségszerű.

3. Önálló rendszer

A transzponder képes önálló tűzjelző központként működni. Előlapján szöveges kijelző és kezelő gombok találhatóak. Önálló üzemmódban az érzékelők, kézi jeladók riasztása esetén megszólalnak a szirénák, aktiválódnak a vezérlő modulok.

A transzponder kezelő felületéről megállapítható a jelzés helye, kezelhetőek a riasztások és jelzések, visszaállítható a nyugalmi állapot. Eseménymemória szolgál a naplózásra. Önálló alkalmazás esetén a riasztási állapot jelzését szolgáló kimenetet célszerű (de nem kötelező) valamilyen felügyeleti vagy átjelző rendszerhez csatlakoztatni.

A transzponder ugyanakkor nem szabványos tűzjelző központ, így az önálló rendszerként történő alkalmazás csak abban az esetben lehetséges, ha nem szükséges szakhatósági engedélyeztetés.

Összefoglalva:

A Fireless® vezeték nélküli tűzjelző rendszer megjelenésével gyökeresen megváltozik a tűzjelző piac. Számos olyan létesítményben nyílik lehetőség rádiós tűzjelző kiépítésére, ahol a szakemberek a rádiós rendszerek magas ára, vagy a tanúsítás hiánya miatt eddig kénytelenek voltak a rombolással és termeléskieséssel járó vezetékes megoldást választani.

A Fireless® tűzjelző rendszer a Pentolt Kft. és a Eurofyre Ltd. közös fejlesztése, mely első sorban a brit ZETA tűzjelző érzékelő szortimentre épül, de a transzponder illeszthető bármely más gyártó hagyományos (kollektív) tűzjelző központjához is. A fejlesztés során végig a szabványnak való megfelelésre, a magas megbízhatóságra és az alacsony előállítási költségekre helyeztük a hangsúlyt. A készülékek gyártása Magyarországon történik.  Bővebb információ a termékekről a www.fireless.hu oldalon található.

This post is also available in: angol