Tűzjelzű rendszerek - pentolt.hu

Valóban szükségesek a tűzjelző rendszerek?

A válasz egyértelműen igen. Annak ellenére, hogy a tűz a barátunk, és nélküle nem lenne élet, hiszen a felfedezése óta életünk részévé vált.
A tűztől való kezdeti félelem persze nem volt indokolatlan, de az ember képes volt megszelídíteni, és a szolgálatába állítani.
Ez a megszelídítés azonban nem jelentette azt, hogy a tűz innentől nem vált ellenséggé. Ahogy nőtt a népesség, fejlődtek a települések, úgy egyre gyakrabban jöttek az olyan esetek is, amikor ez a megszelídített csoda már ellenséggé vált. Ennek oka azonban az esetek nagyobb részében az emberi felelőtlenség, és ez a felelőtlenség elég sok kárt okozott.
Egyre inkább szükség lett különböző tűzjelző rendszerek alkalmazására. Természetesen a technikai fejlődés kezdete előtt ezek a tűzjelző rendszerek maguk az emberek voltak.
A technika, a technológia fejlődése hozta meg azt a lehetőséget, hogy különböző eszközökkel lehessen előre jelezni a keletkező tüzeket. Már az első, kezdetleges tűzjelző rendszerek is hatalmas előrelépést jelentettek a védekezés szempontjából.
Mára már az automatizált, intelligens tűzjelző rendszerek olyannyira váltak a mindennapi életünk részévé, hogy tűzjelző rendszerek nélkül azt lehetetlen elképzelni.

Melyek a jó tűzjelző rendszerek?

Röviden megfogalmazva azok, amelyek azonnal jeleznek, ha valóban tűz van, és nem riasztanak tévesen, ha nincs tűz. A felhasználók igényeit is kielégítik, és a törvényi előírásoknak is megfelelnek.
Azt tudjuk, hogy a tűz a keletkezését követően kezdetben általában nem okoz nagyobb károkat. Ezért nagyon fontos az időbeni észlelés.
A ma használatos intelligens tűzjelző rendszerek már képesek arra, hogy emberi beavatkozás nélkül rövid idővel a kialakulása után észleljék az eseményt, és riasztást adjanak le az ingatlanban keletkező tüzekről. És ez a legjobb módszer a megelőzésre.
Ezek a tűzjelző rendszerek bonyolult, számítógép vezérelt berendezések, amik különböző részekből állnak és muszáj hibátlanul működniük!
Fontos kiemelni a hibátlan szót, hiszen ezen a területen az nem megengedett. Ha mégis hiba történik, az akár emberi életekbe is kerülhet.