A tuzjelzo nem tevedett - pentolt.hu

Félbeszakadt foglalkozás a tűzjelző miatt

A múzeum egy fantasztikus hely, szerencsésnek érzem magam, hogy minden nap ide jöhetek be dolgozni. Tulajdonképpen az egész munkám olyan, mintha folyamatosan egy mesevilágban élnék, rég letűnt korok tárgyi emlékei közt. Az állandóak mellett időszakos kiállításaink is vannak és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartok kisiskolásoknak. Talán ezt szeretem minden feladatom közül a legjobban.
Az egyik ilyen alkalommal, amikor éppen a római kori életről beszélgettünk a gyerekekkel, és arról, hogy a mi településünkön milyen tárgyi emlékeket tártak fel a régészek ebből a történelmi korszakból, hirtelen éles hang ütötte meg a fülünket. Megszólalt a tűzjelző! A gyerekek és én is néhány másodpercig dermedten ültünk. Nekik fogalmuk sem volt, mi lehet ez, nekem pedig kellett idő, míg a mesevilágomból kiszakadva realizáljam, hogy ez a hang valami veszélyt jelez, ez a tűzjelző hangja.

Gondolatok rendezése és menekülés

Miután képbe kerültem, hogy ez bizony tényleg a tűzjelző hangja, igyekeztem nem pánikba esni, hanem nyugodt maradni és felidézni magamban az ilyen esetekre kidolgozott menekülési tervet.
Elmondtam a gyerekeknek, hogy ez komoly dolog, mert a tűzjelző bizony veszélyre figyelmeztet, ezért nagyon fontos, hogy most annál is fegyelmezettebbek legyenek, mint eddig a foglalkozás alatt. Szépen, a körülményekhez képest higgadtan vonultunk ki az épületből, és miután elhagytuk, biztonságos távolságba sétáltunk. Hamarosan az összes kollégámmal és egy másik iskolás csoporttal együtt toporogtunk az épület előtt, és megérkeztek a tűzoltók is.

A felelősség mindig terhel valakit

Mint kiderült, az egyik látogatóktól elzárt épületrészben keletkezett kisebb tűz, az egyik kolléga dohányzása miatt. Sajnos nem oltotta el megfelelően a csikket és lángra kapott néhány papír a szemetesben, ahová tette. Ő is észrevette, és megszüntette a tüzet, de addigra már bejelzett a tűzjelző.
A tűzoltóknak így nem volt különösebb feladatuk a helyszínen és nagy szerencsénkre olyan helyiségben történt az eset, ahol nem tároltunk semmilyen történelmi leletet. A gondatlan kolléga megrovást kapott, amiért tiltott helyen dohányzott. A félbeszakadt foglalkozásokat végül egy másik időpontban pótoltuk, amelynek tartalmába az előzmények okán beépítettem a római kori tűzjelző rendszerekről is egy kisebb ismertetőt. Azt hiszem, mindannyiunk számára különösen emlékezetes marad ez az eset.