Beléptető rendszer

Egy beléptető rendszer használata ma már nemcsak a multi cégek kiváltsága. Bármely kisvállalkozásnak van lehetősége, hogy kihasználja ennek előnyeit.

Néhány évtizeddel ezelőtt szinte csak filmekben láthattunk beléptető rendszert működés közben. Nem is gondoltuk, hogy néhány év múlva szinte bárkinek lehetősége adódik egy ilyen rendszer használatára.

Bár a beléptető rendszer használatának elsődleges célja, hogy egy épület, illetve egy komplexum adott területeire kizárólag az arra jogosult személyek léphessenek be, ám ezenkívül számtalan módon kihasználható a rendszer kapacitása.

A beléptető rendszer funkciói

Mire tudunk felhasználni egy beléptető rendszert, azon kívül, hogy kontrollálja a személyek belépési jogosultságát egy adott területre?

Mivel a kiépített rendszer minden esetben összeköttetésben áll egy digitális hálózattal, ezért nagyszerű lehetőség nyilvántartások vezetésére is. Így nemcsak azt tudjuk meghatározni, hogy mely személyek hova mehetnek be, de azt is rögzíteni tudja a rendszer, hogy pontosan mikor történt az érkezés és a távozás. Ennek alapján a munkaidő könnyedén és pontosan nyilvántartható.

Ezenkívül akár szállodák is felhasználhatják a vendégek kiszolgálásának megkönnyítésére, mely egyértelműen megnöveli a szolgáltatás színvonalát.

Egy beléptető rendszer minden esetben pontos, hiszen itt nincs lehetőség tévedésre, mely sok esetben az emberi tényezőn múlik.

Beléptető rendszer típusok biztonsági fokozatai

Beléptető rendszer típusok között is igen nagy a kínálat, nemcsak minőség, hanem biztonsági fokozat szempontjából is.

Nyilvánvalóan más biztonsági fokozat szükséges egy veszélyes anyagokkal foglalkozó laboratóriumban, mint egy irodaházban. Természetes, hogy a beléptető rendszer típusai között vannak különbségek.

Biztonsági fokozat szempontjából az elsődleges különbség az azonosító eszköz. A legtöbb helyen azonosító kártya használatos, mely megfelelő biztonsági fokozatot nyújt normál körülmények között.

Ezenkívül azonban van lehetőség biometrikus azonosító alkalmazására is, melyek közül az ujjlenyomat használata a legelterjedtebb. Ahol valóban szükséges a fokozott biztonság, ott nem elegendő az azonosító kártya, hisz az ujjlenyomat az, ami nem eltulajdonítható.

Melyik beléptető rendszer lesz a megfelelő?

Mint már említésre került, beléptető rendszer típusok között is igen nagy választék áll rendelkezésre, ezért érdemes tapasztalt szakember segítségét kérni a választás során.

Társaságunk a Honeywell ProWach rendszerének magyarországi képviseletét látja el. Rengeteg tesztelés után úgy gondoljuk, hogy ez az egyik legjobb gyártó a területen, ebből adódóan gyakorta javasoljuk ezt a beléptető rendszer típust.

A Siemens Building Technologies VAP partnereként több középületben és ipari objektumban létesítettünk integrált Siemens biztonságtechnikai rendszereket, melyben természetesen a beléptető rendszer is benne foglaltatott.

Azok számára, akik a hazai gyártók termékeit részesítik előnyben, a Seawing beléptető rendszer típusokat javasoljuk. Gyakran alkalmazzuk ezeket a termékeket.

Amennyiben beléptető rendszer kapcsán kérdése merült fel és nem találta meg a választ a fentiekben, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Honeywell ProWach PDF