Gázzal oltó rendszer

Olyan tűzvédelmi rendszerre van szüksége, mely nem károsítja sem a berendezést, sem az épületet, és nem káros a munkatársak egészségre sem? Ebben az esetben a gázzal oltó rendszer a megfelelő megoldás.

Bármilyen területen, ahol érzékeny elektromos berendezések, esetleg olyan értéktárgyak vannak, melyeket a víz tönkretehet, a gázzal oltó rendszer adja meg azt az oltási közeget, melyre szükség van. Bármilyen terület oltására alkalmas, még abban az esetben is, ha ugyanabban a légtérben emberek tartózkodnak.

Milyen területeken javasolt a gázzal oltó rendszer?

Mint korábban már említésre került, minden területen alkalmas, ahol a vízzel oltás nem lehetséges opció.

Jellemzően gázzal oltó rendszer főként szervertermekben kerül telepítésre, de hasonló előnyt jelent egy művészeti galéria vagy egy könyvtár számára is. Olykor egy irodában is emellett az oltóközeg mellett döntenek, amennyiben a számítógépek és a rajtuk tárolt adatok túlságosan értékesek ahhoz, hogy egy tűz esetén elázzanak és használhatatlanná váljanak.

Ebből láthatjuk, hogy gázzal oltó rendszer használata szinte bárhol lehetséges, hiszen nemcsak a tűz romboló erejétől véd meg minket és értékeinket, de az oltás folyamatának sincs semmilyen negatív hatása a berendezésre és a munkatársakra.

Hogyan működik a gázzal oltó rendszer?

Hogyan lehetséges, hogy a gázzal oltó rendszer nem lép kémiai kölcsönhatásba a levegővel, sem pedig a védett eszközökkel, a tüzet mégis roppant rövid idő alatt eloltja?

A magyarázat egyszerű. A minket körülvevő levegő 21 százaléka oxigén, a további 79 százalék nitrogén és egyéb gázok. Az oltáskor a légtérbe juttatott gáz túlsúlyba kerül a levegőben lévő oxigénnel szemben, majd azt 10 százalékkal lecsökkenti. 12 százalékos oxigéntartalom mellett a tűz „nem marad életben”, a lélegzéshez viszont még elegendő ez az oxigénmennyiség.

Gázzal oltó rendszer hatása az egészségre

Napjainkban a modern gázzal oltó rendszer típusok semmilyen negatív hatással nincsenek az ember egészségére.

Éppen ezért olyan területen is lehet alkalmazni, ahol emberek tartózkodnak a légtérben, mivel az oltógáz 100 százalékban természetes gázokból áll össze.

Az is lényeges szempont, hogy a gázzal oltó rendszer gáztartalma nem károsítja az ózonréteget, tehát környezetvédelem szempontjából is egy kedvező megoldásról beszélünk.

Gázzal oltó rendszer előnyei

Egy gázzal oltó rendszer csak előnyökkel rendelkezik, ezért minden területre javasolt, ahol fontos az értékek és az emberek egészségének védelme.

A legnagyobb előnyét azonban érdemes kiemelni, történetesen a gyors oltási időt. Egy szerverteremben vagy akár egy művészeti galériában a legkisebb tűz is hatalmas károkat okozhat. Fontos, hogy az oltás gyors legyen és hatékony, valamint ne károsítsa a berendezést, továbbá ne hagyjon maga után szennyeződést.

A gázzal oltó rendszer további előnyei között érdemes megemlíteni, hogy nem káros az emberi egészségre, nem károsítja az ózonréteget, valamint azt, hogy könnyen és gyorsan telepíthető.

Azt azonban ne feledjük, hogy a gázzal oltó rendszer is csak akkor tökéletes, ha megfelelő tűzjelző kerül telepítésre, mely füst esetén automatikusan működésbe hozza az oltási folyamatot.

A teljes oltásvezérlő rendszert és az oltórendszert megtervezzük, kiépítjük, hiszen nekünk az Ön biztonsága és értékeinek védelme a legfontosabb.

www.FM200.hu

www.proinert.hu