Ne panikolj, ha megszolal a tuzjelzo! - pentolt.hu

Így reagálj a tűzjelző hangjára!

A tűzjelző rendszerek életmentő eszközök lehetnek, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell megfelelően reagálni, amikor megszólalnak. A tűzjelző éles hangjának hallatán sokan azonnal pánikba esnek. Nagyom fontos lenne pedig, hogy ezt a reakciót elkerüljük, hiszen nagyon veszélyes helyzetet teremthet, ha kétségbeesünk. A pánik megnehezítheti a helyzet értékelését és a megfelelő cselekvést. Ebben a cikkben arra vonatkozóan adunk tanácsokat, hogy milyen magatartást érdemes tanúsítani, ha megszólal a tűzjelző.
Az első lépés a hangok értelmezése. A különféle rendszerek különböző hangokat és fényjelzéseket használnak a tűz, és egyéb vészhelyzetek jelzésére. Fontos, hogy ismerjük ezeket a jeleket, és tudjuk, mit jelentenek. Például a folyamatos hangjelzés általában tüzet jelent, míg egy szakaszos hangjelzés más vészhelyzetet, például gázszivárgást jelezhet.

A legfontosabb a higgadtság

Amint már említettük, ha megszólal a tűzjelző, az a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba! Persze, könnyű ezt mondani, de talán egy kis segítséget adnak a nyugalom megőrzéséhez az alábbi információk: A modern rendszerek már nagyon korán képesek észlelni egy még csak kialakulóban lévő veszélyhelyzetet. Tehát szinte teljesen biztos, hogy amikor megszólal a riasztás, még időben vagyunk ahhoz, hogy biztonságban elhagyhassuk az épületet. Ezt célszerű a legközelebbi kijáraton át megtenni, amelynek megtalálásához a tűzvédelmi menekülési útvonal rajza adhat tájékoztatást – amelyet a rendszeres tűzvédelmi oktatáson ismertetnek a cégek a dolgozókkal. Nagyon fontos, hogy a lifteket ilyenkor nem szabad használni. A tűzoltóságot külön értesíteni csak abban az esetben szükséges, ha a rendszer nem riasztja automatikusan a legközelebbi tűzoltóállomást is.
Nagyon fontos, hogy ha a tűzjelző megszólal, akkor is el kell hagyni az épületet, ha konkrétan nem látunk tüzet, mert attól, hogy mi nem észleljük, mégis lehet valahol. A tűzjelző rendszerek használata életmentő lehet, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell reagálni, amikor megszólalnak. Ne essünk pánikba, hanem maradjunk nyugodtak, értelmezzük a tűzjelző hangját, és kövessük a tűzbiztonsági utasításokat. Ha így teszünk, azzal nemcsak a saját testi épségünket, hanem másokét is óvhatjuk.