Tuzjelzo rendszer telepitese egy tobbgeneracios csaladnal - pentolt.hu

Tűzjelző rendszer telepítése egy többgenerációs családnál

A tűzjelző rendszer egyben tartja a családot

 

Anyósom egy évvel ezelőtt véletlenül okozott tüzet saját otthonában, ahol egyedül élt apósom halála óta. Az emlékére gyújtott gyertyát magára hagyta, kiment az udvarra és elfeledkezett róla. A sűrű fekete füstre kapta csak fel a fejét.
Feleségemmel úgy döntöttünk, nem várjuk meg a következő tragédiát és magunkhoz vesszük őt. Közben a fiunk is megnősült, feleségével szintén nálunk várták első unokánkat. Eltolt szintes házban élünk, a fiataloké a felső szint, miénk az alsó, anyósomnak pedig egy külön lakrészt alakítottunk ki az udvaron, teljesen önálló háztartással. Így mindenki élheti a saját életét, mégis együtt vagyunk.
A házban alapból volt füst és szénmonoxid jelző, de éreztük, hogy ez nem lesz elég. Amikor eldöntöttük, hogy tűzjelző rendszert telepítünk, kihívtuk a megfelelő szakembert. Ő először megvizsgálta az épületeket, majd figyelembe véve a méretét és funkcióját segített kiválasztani a megfelelő tűzjelző rendszer típusát és elmagyarázta nekünk az elhelyezését. Ezután a tűzjelző rendszer tervezése és méretezése következett, beleértve a szenzorok, érzékelők és jelzőberendezések helyét és típusát is.

A telepítés nem tartott sokáig

 

Újabb időpontot egyeztettünk, majd megérkeztek, hogy telepítsék a tűzjelző rendszer szenzorait, érzékelőit és jelzőberendezéseit majd ezeket összekapcsolták a kábelezéssel. Felhelyezték a tűzjelző rendszer központi egységét is – ez gyűjti össze, majd elemzi az érzékelőkből érkező jeleket.
A telepítés után a rendszert be kellett állítani és konfigurálták az épületeink sajátosságaihoz. Következett a teszt és az ellenőrzés, ekkor már egyre inkább éreztem, hogy sokkal nyugodtabban fogok aludni ezután.

Mielőtt átadták volna a dokumentációkat, összeültették az egész családot és alapos oktatást kaptunk a tűzjelző rendszer használatáról és karbantartásáról. A tűzjelző rendszer telepítése precíz és szakszerű munkát igényel. Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező szakemberek végezzék el ezt a feladatot, mert csak így tudják biztosítani a rendszer hatékonyságát. Csak így lehetünk biztosak benne, hogy a tűzjelző időben leadja a jelzést, a tűzoltók gyorsan be tudnak avatkozni, ami életmentő lehet és minimalizálhatja a károkat. Már az első éjszaka tényleg sokkal jobban aludtam, biztos voltam benne, hogy akárhány gyertyát is gyújt meg a mama, arról időben értesülni fogunk.