Tuzjelzo akkor is kell, ha senki sem gyujt tuzet - pentolt.hu

Tűzjelző akkor is kell, ha senki sem gyújt tüzet

Tűzjelző az életekért

 

Egyre nagyobb terhet jelentünk az elektromos hálózatunknak. Számoljunk csak utána. Tíz évvel ezelőtt hány elektromos eszközt használtunk csupán a háztartásban? Most mennyivel lett több? Egy tűzjelző ma már alapfelszereltség minden középületben, de a lakóházakban is egyre gyakoribb.
A töltőn hagyott eszközök, zárlatok okozzák a legtöbb tüzet, de a konyhai balesetek is igen gyakoriak. A legtöbben éjszaka töltjük elektromos készülékeinket, ilyen esetben hatalma szolgálatot tehet, emberéletet menthet egy tűzjelző. Valljuk be őszintén. Sokszor már azt sem tudjuk melyik töltő melyik készülékhez való, csak a csatlakozó végét nézzük, hogy passzol-e.

Telefontöltésből lakástűz

 

Csak a füstre lett figyelmes az a fürdőkádban ejtőző fiatal, akihez a szomszédok riasztottak tűzoltókat. A telefonját töltőre tette, azt az ágyra dobta, mint mindig, majd eresztett egy kád vizet. Nem gondolta volna, hogy baj lehet belőle. Ha lett volna tűzjelzője, biztosan hamarabb észreveszi, hogy tűz keletkezett a hálószobában, szerencsére az éber szomszédjai megmentették az életét.
Egy tűzjelző, már az egészen kicsi, akár egyedül is eloltható tüzet is jelzi. Amíg füstölt, izzott az ágy, bőven lett volna idő elhagyni a lakást, megkezdeni az oltást.
Annak a néninek sem volt ilyen berendezése, aki halott férjét gyászolta már egy éve. Elővett egy fényképet, gyertyát gyújtott, elmerengett, aztán kiment a kertbe anélkül, hogy eloltotta volna a gyertyát. Itt is az éber szomszédságnak volt köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj, a néni ugyanis visszament a füsttel teli házba, hogy néhány értéket kimentsen.
A tűzjelzők akkor is segíthetnek, ha nem vagyunk otthon. Okos eszközeinkkel összekapcsolva értesítést kapunk, ha tűz keletkezik otthon. Hiszen elektromos zárlat akkor is előfordulhat, sok eszközünk marad áram alatt akkor is, amikor elutazunk. Elég egy elöregedett vezeték, villámcsapás, megrágott vezeték és máris kész a baj.
A tűzjelző használatát, működését a gyerekeknek is meg lehet tanítani egészen kicsi korban, gyakoroljuk együtt félévente legalább egyszer, mit kell tenni, ha megszólal a tűzjelző. Jelöljük ki az útvonalat, tanítsuk meg, hogyan védekezzenek a füsttől, mit szabad és mit tilos tenni ilyen helyzetben.